zaterdag 28 september 2013

Anti Christ vs Coraline

Ik was opzoek naar beeldmatriaal voor het maken van een filmpje. Daarvoor was ik door mijn filmbibliotheek aan het bladeren en toen poef, zag ik twee titels staan die me deden herinneren aan een en het zelfde fragment. Het stuk dat ze op pad gaan met een gele regenjas.

Ik wilde graag kijken of er een manier was om de herhaling van het gebruik van het voorwerp kon laten zien dat die fragmenten best erg op elkaar lijken maar toch een totaal andere betekenis hebben ten opzichten van elkaar



Goedenavond, dit is het late nieuws

Dit is een filmpje dat we hebben gemaakt waarbij de herhaling terug is te vinden in ritme, geluid en beeld. Maar door verschillende patronen toe te kennen aan alles zorgt het er voor dat er geen duidelijke herhaling ontstaat.

 

maandag 23 september 2013

Inspiratie

Misschien mooi om mee te nemen in het onderzoek. Martijn Engelbregt, alles wat hij maakt wordt beinvloed door mensen die het consumeren.

Zoals van die ja-nee vragen waar je mensen een keus geeft, maar ze toch een richting instuurt. Dit systeem is misschien heel handig voor het idee dat we mensen het idee willen geven dat ze een proces moeten afleggen om hun eigen beeld te krijgen




Of het project get lost, is het zelfde systeem als hier boven alleen dan toegepast met deuren..




zondag 22 september 2013

Teken een vierkant in paint of een ander digitaal tekenprogramma

Ik heb aan enkele mensen gevraagd om een vierkant in een digitaal tekenprogramma te tekenen. Het moest natuurlijk wel met de hand gebeuren. Ik heb een reeks terug gekregen en ben gaan kijken wat de verschillen en overeenkomsten waren...

Het viel me op dat iedereen bijna de zelfde lijndikte koos of juist een die heel dikjes was. alle vierkanten hellen een kant op maar als je alle vierkanten op elkaar legt krijg je bijna een goed vierkant er uit.



zaterdag 21 september 2013

Invloed van tijd en persoon

Zoals al eerder gezegd willen we verder met het begrip tijd en het proces (die eventueel door de persoon kan beinvloed worden)

Hieronder is een klein voorbeeldje dat ik heb gemaakt om te kijken hoeveel tijd en persoon invloed hebben op het beeld.

Ik heb heel simpel in google op drie grote monumenten gezocht en een aanzicht gekomen en alle fotos die vanaf die hoek waren genomen achter elkaar gezet. Zo zie je dat eigenlijk de mens niet altijd veel invloed heeft op de foto, maar tijd daarentegen wel. Door tijd zijn er licht verschillen, wolken zijn anders en andere details staan bij een foto er wel en ander weer niet.

Toen ik dit onderzoekje had gedaan moest ik meteen denken aan een project van jonathan pucky en luna maurer met het project skycatcher wallpaper. Waar ze iedere dag een serie fotos van dezelfde plek namen een jaar lang. Je ziet heel veel diversiteit maar dat alleen omdat ieder moment van de dag het weer anders is.



donderdag 19 september 2013

Ryoji Ikeda

http://www.youtube.com/watch?v=F5hhFMSAuf4

http://www.youtube.com/watch?v=2S_2r0J7bHo&list=RD02F5hhFMSAuf4

dinsdag 17 september 2013

Een paar voorbeelden waar proces belangrijker is dan uitkomst

The bananawall van sagmeister. Een muur van echte bananen die naar loop van tijd gaan rotten en zorgt steeds voor een nieuw patroon.































Raw color, D/struct. Hier herhalen ze aan een stuk door een handeling, waardoor je wel iedere keer ongeveer dezelfde uitkomst hebt, maar door andere keuzes het toch weer een eigen object wordt.


Volgende stap

Na even gekeken te hebben naar wat we tot nu toe hebben gevonden hebben we een conclusie getrokken om gezamenlijk een volgende stap te maken in het proces.

Voor ons speelt tijd een belangrijke rol in de herhalingen die we hebben gevonden. Het zorgt namelijk voor een duidelijke regelmaat maar toch, doordat er tijd over heen gaat komt er een onregelmatigheid in het patroon. Dat hebben we terug gevonden in de volgende onderwerpen op de blog. Tikken; het is een menselijke actie, het is zover ik het weet onmogelijk om te klappen met een en dezelfde tijd tussen de afzonderlijke klappen. Dus sowieso, als er een mens te pas komt om iets te produceren heeft het een onregelmatig maar toch vast patroon

Hier zorgt de lichtval, die overigens per tijd anders valt, er voor dat er een duidelijk patroon ontstaat maar toch iedere "tegel" een volledig eigen vorm heeft.





Bij door de tweede pendulem tikt te klok wel regelmatig, maar slaat de tweede pendulem onregelmatig en zorgt het voor een willekeurig maar toch herhaaldelijk patroon
En als laatste een sleutel die herhaaldelijk wordt gekopieerd wordt maar daardoor een hele andere gedaante aan neemt.










Daarom zijn wij opzoek naar iets met een duidelijke regelmaat maar over tijd een duidelijke onregelmatigheid weergeeft.

Hierdoor wordt het (productie) proces veel belangrijker dan de daadwerkelijke herhaling.

Als kleine brainstorm zaten wij de fantaseren over een installatie die aan de hand van de toeschouwer (die een proces moet afleggen) de uiteindelijke uitkomst van het werk bepaalt. Die uitkomst zal altijd verschillen van een ander omdat het een andere tijd en productie heeft doorstaan.

maandag 16 september 2013

Functie analyse herhaling

Bij trappen - Een zo gelijk mogelijk patroon om de trap op en af te lopen. Dit geeft voorspelbaarheid in het ritme en maakt de trap gangbaarder

Stevigheid - Zoals bij bakstenen een zigzaggend patroon wordt gebruikt om stevigheid in constructie te geven

Grip - Structuren die meer grip geven dan een glad oppervlakte

Hekken/afschermingen - Om iets af te schermen maar toch open te houden. niet dicht bouwen en voorzien van doorkijk

Ventilatie - Een gelijk verdeelde ventilatie verschaffen door een even patroon in het venster.

Ritme achter een lightboard - Lampjes op gelijke afstand van elkaar om het licht op een poster even te verspreiden.

Onderzoek herhaling patronen


Hier heb ik outlines gemaakt van de schaduwen in de opening van de schakelingen. Vanwege de on en het perspectief is geen enkele vorm hetzelfde en lijkt er een soort van transformatie te ontstaan die mij deed denken aan een animatie op een film strip. 





Vorm onderzoek naar het patroon van het grid op de parkeerplaats van ArtEZ. Het grid is een ruitjesgrid in een hoek van 45 graden, waarbij telkens één vierkant tussenruimte bewaard  blijft voordat de volgende komt. de afkaderingen (of tegels) zijn om en om in rijen gelegd. een rij horizontaal en dan een rij verticaal.





vorm van een verkeersdrempel losgekoppeld en herhaald in een patroon


Foto onderzoek herhaling Arnhem